Casus Yazılım Nasıl Çalışır
  1. Anasayfa
  2. Genel

Casus Yazılım Nasıl Çalışır

0

Adından da anlaşılacağı gibi casus yazılımlar genel olarak kullanıcının izni ve bilgisi olmadan bir bilgisayardan veri toplamak ve bu verileri üçüncü şahıslara iletmek için tasarlanmış yazılım olarak tanımlanır. Bu genellikle şifreler, PIN’ler ve kredi kartı numaraları gibi gizli verilerin toplanmasını, tuş vuruşlarının izlenmesini, internette gezinme davranışının izlenmesini ve e-posta adreslerinin toplanmasını içerir. Tüm bunlara ek olarak bu tür faaliyetler ağ performansını da etkiler, sistemi yavaşlatır ve tüm iş süreçlerini etkiler. Genellikle dört ana kategoriye ayrılırlar: Truva atları, reklam yazılımları, izleme çerezleri ve sistem izleyicileri. Truva atı kötü amaçlı yazılımı biçiminde bilgisayarlara bulaşan

Truva Atı Casus Yazılımı

Bilgisayarları ve cihazları kontrol etmek için casus yazılım görevi de gören reklam yazılımıdır.
Sistem monitörleri, tüm bilgisayar etkinliğini izlemek ve tuş vuruşları, ziyaret edilen sayfalar, e-postalar gibi hassas verileri yakalamak için tasarlanmıştır.

Casus Yazılım Ne Demek?

Casus yazılım, bilginiz veya izniniz olmadan geleneksel bir bilgisayara, bir web tarayıcısındaki uygulama veya cihazınızdaki mobil uygulama olarak yüklenen yazılımdır. Kısacası, casus yazılım sizinle ilgili kişisel ve gizli bilgileri bir saldırgana gönderir. Bu bilgiler, göz atma veya satın alma davranışınız hakkında bilgi olabilir, ancak tuş vuruşları, kredi kartı bilgileri, şifreler veya oturum açma bilgileri gibi şeyleri içerecek şekilde değiştirilebilir.

Bu yazılım genellikle bilgisayara kullanıcının bilerek indirip yüklediği diğer programlara eklenerek girer. Bazen bu tamamen gizli bir şekilde gerçekleşir, bazen talep edilen yazılım casus yazılımı, bu terimi kullanmadan lisans sözleşmesine açıklayıcı bilgiler ekler ve kullanıcıyı bunu kabul etmeye ve istenen programı yüklemeye zorlar. Alternatif olarak, casus yazılım, bir kullanıcının güvenliği ihlal edilmiş bir web sayfasını her ziyaret ettiğinde veya bir e-postada kötü amaçlı bir ek açtığında olduğu gibi, diğer kötü amaçlı yazılımların yayıldığı tüm yollardan bir bilgisayara girebilir.

Casus Yazılımların Neden Olduğu Sorunlar

Casus yazılımlar iki ana soruna neden olabilir. Birincisi ve belki de en önemlisi, kimlik hırsızlığı için kullanılabilecek bilgileri çalabilir. Kötü amaçlı yazılım, tarama geçmişiniz, e-posta hesaplarınız, çevrimiçi bankacılık ve alışverişinizin yanı sıra sosyal ağlarda kullanılan kayıtlı şifreler de dahil olmak üzere bilgisayarınızdaki tüm bilgilere erişebiliyorsa, sizi taklit eden bir profil oluşturmak için fazlasıyla yeterli bilgi toplayabilir. Ayrıca, çevrimiçi bankacılık sitelerini ziyaret ettiyseniz, casus yazılımlar banka hesabınızı veya kredi kartı hesap bilgilerinizi çalabilir ve üçüncü taraflara satabilir veya doğrudan kullanabilir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 1
    e_lendim
    Eğlendim
  • 1
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 1
    _rendim
    İğrendim
  • 1
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 1
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
Black Tech Data Privacy Day Instagram Story (1)-min

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir